Menü

Yüksek Hızlı Tren İstanbul’da

yüksek hızlı tren yht Olurdu olmazdı derken birçok kimsenin inanmamasına rağmen YHT yani yüksek hızlı tren projesinin en önemli ayağı olan Ankara-İstanbul hattı dün gece saatlerinde İstanbul Pendik istasyonuna gelen YHT ile test edilmiş oldu.Gün içerisinde hatta elektrik verilirken, tüm çalışmalar bir günlüğüne durduruldu. Akşam saatlerinde Ankara’dan yola çıkan Piri Reis isimli test treni, Eskişehir, Bilecik, Sakarya ve Kocaeli’ye uğradı.  Hatta herhangi bir sıkıntıya rastlanmamasının ardından merakla beklenen Yüksek Hızlı Tren Pendik’e başarıyla ulaştı. İlk etapta proje son durağı Pendik olarak gözüksede yapılacak çalışmayla YHT hattı Halkalı'ya kadar uzatılacak. Böylelikle Ankara – İstanbul arası seyahat 3 saate düşecek. Yani "Kara tren gecikir belki hiç gelmez" deyişi tarihe karışmış olacak.

Yazıma YHT'nin birkaç özeliklerini söyleyerek ve hangi illerden geçeceğini anlatarak devam edeyim. Yüksek Hızlı Tren hakkında geniş bilgiyi öğrenmek sizi TCDD sayfasına yönlendireceğim.

Şimdi gelelim hangi illerden geçeceğine.

Hedefler gerçekleştiğinde İstanbul, Ankara, İzmir, Sivas, Bursa gibi şehirlerin yanı sıra Yozgat, Trabzon, Diyarbakır, Malatya illerini de içine alan 29 ilden yüksek hızlı tren geçecek. Bunun maliyeti ise yaklaşık 45 milyar dolar. Bu paranın 25-30 milyar doları Çin'den sağlanacak. 'Demiryolu İş Birliği Anlaşması' gereği 7 bin 18 kilometrelik yüksek hızlı demiryolu hattını Çinliler inşa edecek. Geriye kalan 2 bin 924 kilometrelik kısmını ise Demiryolları öz kaynakları ve dış kredilerle yapacak. Çinliler işe, "Ayaş Tüneli" geçilemediği için yılan hikâyesine dönen Sürat Demiryolu'nu da içine alan ve Edirne'den Kars'a uzanan 3 bin 636 kilometrelik hattı yaparak başlayacak. Hattın tamamlanmasıyla, karayolu ile 16,5 saat olan seyahat süresi 8 ila 9 saat arasında olacak. Çinliler, Edirne-Kars hattını inşa ederken, bir yandan da 850 kilometrelik Erzincan-Trabzon ve Yerköy-Kayseri hatlarını yapacak.

İç Anadolu Bölgesi'nde dört şehirden hızlı tren geçecek. Bunların başında Konya geliyor. Diğer bir güzergâh ise 466 kilometrelik Ankara-Sivas hattı. Bu hatta inşaat çalışmaları sürüyor. Ancak, hızlı tren Yerköy'e 30 kilometre kala Yozgat'a ayrılarak şehir merkezine gelecek. Daha sonra Sivas'a devam edecek. Ankara ya da İstanbul'dan gelecek hızlı trenler de Yerköy üzerinden Kayseri'ye gidecek. Böylece hızlı trenle Ankara-Yozgat 1,5 saat, Ankara-Kayseri arası ise 2 saat 30 dakika olacak.

Ankara ve İstanbul da Antalya'ya hızlı trenle bağlayacak. Ankara'dan, Konya-Manavgat güzergâhı takip edilerek 2 saat 45 dakikada Antalya'ya ulaşılacak. 714 kilometrelik İstanbul-Antalya arası ise 4 saat 30 dakikada alınacak.

Hızlı trene geçen ülkelerde olduğu gibi YHT hatlarını, nüfus yoğunluğu yüksek olan metropol kentler arasında yapacaklarını ifade eden Yıldırım, ''Bu iller Ankara, Konya, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve İzmir. Bu 15 şehrimizin nüfusu ise Türkiye'nin nüfusunun yarısı. Böylece, Türkiye'nin yarısını YHT ile birbirine bağlamış olacağız. 2023 yılına kadar 10 bin kilometre yüksek hızlı tren hattı yaparak ülkemizi bölgesel ve küresel ölçekte ulaşımda yüksek hızlı trenlerin etkin olduğu bir ülke haline getiriyoruz'' dedi.

2012'DE KAÇ KİŞİ KULLANDI?

Yıldırım, 2012 yılında 3 milyon 375 bin kişinin Yüksek Hızlı Trenle (YHT) yolculuk yaptığını söyledi. YHT'lerin hizmete girmesinden bu yana taşınan yolcu sayısının 8 milyon 750 bini geçtiğine dikkat çeken Yıldırım, ''Sadece 2012 yılında 1 milyon 375 bini Konya-Ankara, 2 milyonu Eskişehir-Ankara hattında olmak üzere 3 milyon 375 bin kişi YHT ile yolculuk yaptı. Böylece, 2009 yılında hizmete alınan Yüksek Hızlı Tren hatlarında taşınan yolcu sayısı, 8 milyon 750 bini geçti. YHT'ler artık her seferi tamamen dolu olarak yapıyor'' dedi.

YHT'LER MİLLİ ÜRETİM OLACAK

YHT hatlarında ''milli tren setlerinin'' hizmet vermesi için çalışma yaptıklarına dikkat çeken Yıldırım, 2023 yılına kadar Türkiye'nin kendi yüksek hızlı tren setlerini üretmesi için gerekli altyapıyı hazırladıklarını söyledi. YHT rayları, demiryolu makası, YHT traversleri üretiminin artık Türkiye'de yapılabildiğinin altını çizen Yıldırım, ''Her şeyin bir sırası var. Yerli demiryolu endüstrisi oluşturmayı da yeni yol yapmak kadar önemsiyoruz. 10 yılda travers, ray, makas gibi birçok demiryolu altyapısını üretir hale geldik. Şu anda da yerli sinyalizasyon pilot uygulama aşamasına geldi. 2023 yılına kadar da yerli YHT seti üretmeye başlayacağız'' dedi.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.